Inspecţii Tehnice Periodice (ITP)

Efectuăm Inspecția Tehnică Periodică legală (ITP) pentru toată gama de autovehicule - inclusiv utilitare - cu masa totală de maxim 3,5 tone și pentru remorci fără sistem de frânare propriu (cu sarcina maximă de 1500 kg).


Important

În conformitate cu legislația în vigoare, vă reamintim că aveți obligația să vă prezentați la stația ITP cu vehiculele curate!

De asemenea, în contextul situației excepționale în care ne aflăm, vă rugăm să aveți în vedere igienizarea cu soluții dezinfectante a mașinilor, cu precădere a celor care tocmai au sosit din străinătate, înainte să vă prezentați cu acestea la ITP.

Este important să înțelegem cu toții necesitatea respectării măsurilor de igienă, atât pentru protejarea dumneavoastră, cât și a colegilor noștri ce lucrează pe linia de verificare.


Info utile ITP

Legislația pentru Inspecțiile Tehnice Periodice (ITP) pentru autovehicule s-a schimbat de la 1 ianuarie 2018 (legea 260/2017), astfel încât:

 • pentru mașinile mai vechi de 12 ani ITP-ul se efectuează anual (cu excepția celor de interes istoric)
  Cu mențiunea că se respectă data stabilită în certificatul de înmatriculare. De exemplu, dacă cel mai recent ITP a fost făcut pe 01.12.2017, următoarea verificare va fi pe 01.12.2019 și abia apoi se va aplica termenul de un an (01.12.2020). Însă dacă verificarea se face pe 10.01.2018, următoarea inspecție va fi pe 10.01.2019.
 • pentru mașinile mai noi de 12 ani ITP-ul se efectuează în continuare la un interval de doi ani, cu excepția mașinilor noi
 • pentru mașinile noi primul ITP se efectuează la trei ani de la data primei înmatriculări în România

Întrebări frecvente

Încercăm mai jos să răspundem la o parte din întrebările pe care clienții noștri ni le pun de obicei. Dacă aveți alte nelămuriri ce nu se regăsesc aici, vă rugăm să ne contactați, vom face tot posibilul să vă ajutăm.

ITP-ul este o verificare obligatorie a autovehiculului, ce include printre altele: identificare, verificare frâne, direcție, lumini, anvelope, emisii poluante, aspect exterior, etc.

2 ani pentru autoturismele mai noi de 12 ani, 3 ani pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, 1 an utilitare ușoare (MTMA≤ 3500 kg), 6 luni dacă autoturismul este folosit pentru taximetrie sau școala de șoferi. Autoturismele noi au implicit ITP-ul valabil 3 ani, iar utilitarele ușoare noi 2 ani.

 • dezechilibru prezent la sistemul de franare
 • defectiuni ale sistemului de iluminare
 • defectiuni ale sistemului de directie si/sau suspensie (joc in pivoti, bielete, capete de bara, bucse bascula, amortizoare, bara stabilizatoare, caseta de directie, etc)
 • depasirea limitelor acceptate pentru noxele corespunzatoare normei Euro a masinii (reglaj defectuos al functionarii motorului, colmatarea, functionarea defectuoasa sau lipsa catalizatorului sau a filtrului de particule, etc)
 • neconformitatea seriilor de caroserie si/sau motor
 • parbriz fisurat
 • faruri sparte sau crapate
 • anvelope de dimensiuni diferite fata de cele mentionate in Cartea de Identitate a masinii
 • anvelope de dimensiuni diferite pe trenul anterior si posterior, exceptie facand masinile care asa sunt prevazute de producator
 • sistem de iluminare si/sau lumini neomologate montate pe autovehicul
 • folii sau alte metode de reducere a transparentei aplicate pe suprafetele vitrate, altele decat foliile agreate RAR si aplicate de o unitate service agreata RAR
 • coroziune pe elemente vizibile si de rezistenta

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat se pedepsește cu amendă între 765 si 1.700 de lei. În plus, se reține și certificatul de înmatriculare de către Poliția Rutieră, caz în care ITP-ul nu mai poate fi efectuat decât direct la RAR.

Da, autovehiculele în cauză pot face inspecția periodică în România. În urma inspecţiei, RAR eliberează un document clientului, care este valabil doar pe teritoriul României. Este necesar ca documentul de înmatriculare al autoturismului să fie adus în original la RAR.

Nu, puteți să efectuați ITP-ul la orice stație autorizată RAR din România, indiferent de județul de înmatriculare.

Pe certificatul de înmatriculare se gasește o rubrică "ITP valabil până la data de...".

Nu, oricine poate aduce autovehiculul la inspecție, cu condiția sa aibă asupra sa toate documentele necesare.

Da, RAR ofertă această posibilitate, accesați link-ul următor.

Rămâne valabil. Pe noul certificat de înmatriculare va apărea data până la care este valabil.

Vă adresați stației unde ați efectuat ultima oară inspecția. Au obligația să vă elibereze un duplicat.

Vă adresați oricărei stații ITP. Dacă nu ați fost sancționat de poliție pentru ITP expirat, nu există nici un impediment pentru a efectua inspecția. ITP-ul este necesar doar pentru a putea circula pe drumurile publice, dacă nu folosiți autovehicului nu este necesar să aveți ITP. Solicitantul trebuie să prezinte o dovadă de pierdere de la poliţie sau o declaraţie de pierdere pe proprie răspundere legalizată.

După remedierea problemelor tehnice semnalate, vehiculul trebuie prezentat la Registrul Auto Român pentru verificarea subansamblelor / sistemelor reparate.
După ce se constată remedierea defecţiunilor, reprezentantul R.A.R. va menţiona acest lucru pe originalul dovezii înlocuitoare a certificatului de înmatriculare.
Dacă motivul reţinerii certificatului de înmatriculare l-a constituit expirarea termenului de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice anterioare, verificarea tehnică pentru redobândirea certificatului se efectuează exclusiv de către R.A.R. Efectuarea integrală a verificării tehnice este aplicabilă numai vehiculelor înmatriculate în România.